Siirry sisältöön

Tervetuloa yrityksen myyjän polulle! Polulla saat yleistä tietoa yrityksen myymisestä ja juuri sinun tilanteeseesi soveltuvia vinkkejä.

Yrityksestä on joskus luovuttava syystä tai toisesta. Saat kiinnostavan työtarjouksen, olet lähestymässä eläkeikää tai kenties edessä on muutto ulkomaille. Yrityksen lopettaminen ei suinkaan ole ainoa vaihtoehto, vaan sinun kannattaa ensin miettiä sukupolvenvaihdosta lähipiirin kesken tai yritystoiminnan myymistä ulkopuolisille. Ohessa muutama asia, joista voit lähteä liikkeelle.

Omistajanvaihdosinfo

Yrityksen tila

Arvioi tarkasti yrityksesi taloudellista tilannetta. Onko se kannattava? Onko se kasvussa vai taantumassa? Onko sillä velkaa?

Henkilökohtaiset tavoitteet

Mieti, mitkä ovat omat pitkän aikavälin tavoitteesi ja miten yritys sopii niihin. Haluatko jatkaa yrittäjänä vai siirtyä johonkin toiseen ammattiin tai elämänvaiheeseen?

Yrityksen myyminen

Voisitko harkita yrityksen myymistä toiselle sijoittajalle tai yrittäjälle? Tämä voi olla vaihtoehto, jos et halua jatkaa itse, mutta yritykselläsi on arvoa.

Liiketoimintasuunnitelma

Jos päätät luopua yrityksestäsi, harkitse huolellisesti, miten se tehdään. Laadi realistinen liiketoimintasuunnitelma siitä, miten aiot siirtyä eteenpäin.

Oikeudelliset ja verotukselliset seikat

Keskustele ammattilaisten, kuten lakimiehen tai kirjanpitäjän, kanssa, jotta ymmärrät kaikki liiketoiminnan luopumiseen liittyvät oikeudelliset ja verotukselliset näkökohdat.

Tuki verkostolta

Puhu perheellesi, ystävillesi ja mahdollisesti mentoreillesi tai kollegoillesi saadaksesi neuvoja ja tukea päätöksenteossa.

Asiantuntijapalvelut

Omistajanvaihdokseen kannattaa ottaa mukaan asiantuntija, joka huolehtii siitä, että asiat tehdään oikein. Asiantuntijat vievät omistajanvaihdosta eteenpäin tehokkaasti, määrätietoisesti ja ammattitaidolla. Asiantuntijoiden palveluihin kannattaa tutustua esim. Suomen Yritysvälittäjäin ja Omistajanvaihdosasiantuntijain Liiton sivuilta.

Kaiken kaikkiaan päätös yrityksestä luopumisesta on erittäin henkilökohtainen asia. On tärkeää miettiä päätöstä ajan kanssa ja hankkia tarvittavaa tietoa ja apua ennen kuin teet lopullisen päätöksen.

Oletko tehnyt myyntipäätöksen? Onnittelut! Olet ottanut ensimmäisen askeleen myyjän polulla. Seuraavalla pysäkillä opit, mitä kaikkea yrityksen myymiseen tarkalleen liittyy.