Siirry sisältöön
Tulosta sivu

Yrittäjän voimavarat

Joskus päätös yrityksen myynnistä on tehty, ostajaehdokkaita on ilmaantunut, mutta omistajanvaihdos jumittaa. Jostain syystä asiat eivät etene. Omistajanvaihdospolulla yrittäjää ei voi motivoida kukaan muu kuin hän itse.

Omistajanvaihdokseen liittyvät asiat voivat tuntua usein oudoilta ja epämukavilta, koska myyjä on harvoin omalla osaamisalueellaan. Yksityiskohtien suuri määrä voi ahdistaa. Omista tekemisen tavoista voi tuntea epävarmuutta. Moni myös jännittää, onko hän tehnyt yrittäjänä jotain väärää – ja usko omaan osaamiseen voi horjua, kun ostaja huomauttaa jostain asiasta. Tällaiset ajatukset ovat sallittuja ja ymmärrettäviä.

Lohdullisesti näistä kysymyksistä ei kuitenkaan kannata huolehtia. Ymmärrys ja osaaminen lisääntyvät pikkuhiljaa ja asiantuntijat voivat aina selittää asioita uudestaan. Ongelmatilanteessa myyjän kannattaa kysyä, kyseenalaistaa ja ihmetellä. Myyjä ei ole todennäköisesti tehnyt oikeasti mitään väärää. Asioita voi tehdä monella tapaa: myyjän ja ostajan tavat todennäköisesti poikkeavat toisistaan, eikä se ole huono asia.

Saatavilla olevat asiantuntijat voivat jakaa tietotaitoaan ja antaa neuvoja siitä, mitkä etenemisvaihtoehdot ovat tilanteessa parhaita. He eivät kuitenkaan pääse yrittäjän pään sisään, joten heille pitää kertoa avoimesti, millaiset asiat aiheuttavat ongelmia.

Tässä konkreettisia vinkkejä siitä, miten omistajanvaihdospolun ongelmista pääsee eteenpäin:

  • – Päätä päivämäärä, jolloin haluat irtaantua yrityksestä.
  • – Tee itsellesi aikajana, joka auttaa hahmottamaan kunkin viikon, kuukauden ja vuoden aikana tapahtuu.
  • – Sovi asiantuntijan kanssa tsekkipalavereita, sillä ne jouduttavat myös omaa tekemistä.
  • – Hae vertaistukea, katso kokemusvideoita yrityskaupan tehneistä yrittäjistä tai kysy tutulta yrittäjältä, miten hänen yrityskauppansa toteutui.

Omistajanvaihdos on matka, eikä polku ole yleensä kovin suora. Matkan varrella tulee vastaan erilaisia selvitettäviä asioita, uusia tilanteita ja isoja päätöksiä. Näiden kanssa ei kannata jäädä yksin, sillä omistajanvaihdosmatkaa on helpompi kulkea sparraajan, ammattilaisen tai toisen yrittäjän kanssa.