Siirry sisältöön
Tulosta sivu

Mitä teen yrityskaupan jälkeen?

Varsin yleinen yrityksen myymisen este tai ainakin hidaste on, että yrittäjä ei tiedä, mitä hän tekisi omistajanvaihdoksen jälkeen.

Vinkkejä eläköityvälle yrittäjälle:

Eläköityville yrittäjille työelämästä poistuminen voi olla merkittävä elämänmuutos. Tulevia eläkepäiviä kannattaa siksi alkaa suunnitella jo ennen eläkkeelle jäämistä. Yrittäjän on tehtävä selvitys omasta taloudellisesta tilanteestaan, laadittava budjetti ja harkittava mahdollisuuksien mukaan sijoitussuunnitelmaa. Sosiaaliset verkostot ovat vahva voimavara ja myös ystävien tapaaminen ja perheen kanssa kommunikointi helpottavat eläkkeelle jäämistä.

Eläkkeelle jääminen voi olla harrastamisen aikaa: entinen yrittäjä voi viettää enemmän aikaa vanhojen harrastusten parissa tai kokeilla uusia asioita, joista hän on aiemmin vain unelmoinut. Harrastusten, rentoutumisen, matkustelun ja hyväntekeväisyystyön lisäksi myös eläköityvä yrittäjä voi kouluttautua ja oppia uutta.

Jokainen yrittäjä ja eläköityvä henkilö on erilainen, joten tilanteessa on tärkeää kuunnella omia tarpeita ja toiveita. Yrittäjän on hyvä jatkaa itsensä kehittämistä ja löytää ne asiat, jotka tekevät eläkepäivistä merkityksellisiä ja nautinnollisia.

Kun työuraa on vielä jäljellä:

Jos yrittäjällä on työuraa vielä jäljellä, hänen mahdollisuutensa ovat laajat. Yrittäjä voi tarttua uusiin mielekkäisiin ja motivoiviin haasteisiin. Yrittäjä voi etsiä työmahdollisuuksia, joissa on mahdollista työskennellä joustavasti. Yrittäjä voi valita kokoaikaisen ja osa-aikaisen työn välillä tai harkita freelancerina toimimista. Jos yrittäjyys on kiinnostaa edelleen, entinen yrittäjä voi harkita uuden liiketoiminnan käynnistämistä tai nykyisen laajentamista (jos hänellä ei ole kilpailukieltoa). Tässä kohtaa uralleen voi valita uuden suunnan tai palata vanhojen vahvuuksien pariin.

Yrityksen myyneen yrittäjän on hyvä pitää taitonsa ajan tasalla ja hankkia uusia kykyjä. Tämä auttaa häntä pysymään kilpailukykyisenä ja valmiina uusiin haasteisiin. Oman kokemuksen ja asiantuntemuksen voi laittaa kiertoon lähtemällä mentoriksi auttamaan muita yrittäjiä ja liiketoiminnan ammattilaisia. Mentoroinnin lisäksi yrityksen myyneellä yrittäjällä on mainio tilaisuus ryhtyä hallitusammattilaiseksi.

Tärkeintä on löytää työn ja vapaa-ajan välille tasapaino, joka tuo tekijälleen iloa. Sopiva polku voi löytyä saman tien tai se voi viedä aikaa.