Siirry sisältöön
Tulosta sivu

Valmiina keskustelemaan

Kun sopiva ostaja on löytynyt, yritystä koskevat neuvottelut alkavat. Myyjän pitää valmistautua hyvin, jotta neuvottelut etenevät määrätietoisesti ja jouhevasti. Myyjän kannattaa määritellä omistajanvaihdokselle selkeät tavoitteet, kuten mitä hän odottaa omistajanvaihdokselta. Myyjän on hyvä huomioida taloudelliset, henkilökohtaiset ja liiketoiminnalliset tavoitteet. Yrityksen arvonmääritys on yksi neuvotteluiden keskeisimpiä keskusteluja.  Ostaja on kiinnostunut yrityksestä kokonaisuudessaan, joten myyjän kannattaa kirjata ylös yrityksen vahvuudet ja kehittämiskohteet. Tämä auttaa myyjää vastaamaan ostajan kysymyksiin vakuuttavasti.

Lisää tietoa yrityksen arvonmäärityksestä löytyy sivulta Yrityksen arvo.

Myyjä tukee kertomaansa dokumentaatiolla, joten kaikki asiakirjat kannattaa järjestellä niin, että ne voi neuvotteluiden aikana antaa helposti ostajalle. Myyjä voi kertoa ostajalle yrityksen tarinan ja antaa realistista tietoa sen tulevaisuudennäkymistä. Myyjän tulee miettiä myös omaa tulevaisuuttaan kuten onko hän valmis omistajanvaihdoksen jälkeen jäämään yritykseen johonkin rooliin. Tai mitä muuta hän voi odottaa tulevaisuudelta?

Kumppani mukaan yrityskauppaneuvotteluihin

Yrityskauppaneuvotteluihin on tarjolla erilaista apuja. Kumppanin varmistamisessa kannattaa huomioida, että valittu kumppani on asiantunteva, kokenut ja verkostoitunut alalla. Objektiivisuus, tehokas viestintä ja luottamus ovat avaintekijöitä kumppanin valinnassa. Valinnan yhteydessä kannattaa tarkistaa myös kumppanin hintarakenne ja se, että sinun ja valitun neuvottelukumppanin kemiat sopivat yhteen. Oikea kumppani auttaa optimoimaan sopimusehdot ja varmistaa, että kaikki liiketoimen näkökohdat käsitellään huolellisesti.

Kuva: Yrityskauppakumppani