Siirry sisältöön
Omistajanvaihdosinfo

Olet solminut kauppasopimuksen ja omistajanvaihdos voi käynnistyä. Nyt on tärkeää huolehtia, että yrityksen työntekijät ja muut asianomaiset saavat kaikki siirtymän kannalta oleelliset tiedot.

Työntekijöiden huomioiminen omistajanvaihdoksessa on tärkeää sekä liiketoiminnan jatkuvuuden että henkilöstön hyvinvoinnin kannalta. Omistajanvaihdos voi aiheuttaa työntekijöissä epävarmuutta ja huolta, ja sen vuoksi vaihdos on tärkeää suunnitella ja toteuttaa huolellisesti. Tässä on joitakin tapoja, joilla voit huomioida työntekijät omistajanvaihdoksen yhteydessä.

Tiedottaminen ja avoin viestintä

Suunnittele ja ajoita tiedottaminen niin, että sinulla on valmiita vastauksia työntekijöille. Älä kerro keskeneräisistä asioista, sillä se aiheuttaa hämmennystä. Tiedottamisesta kannattaa sopia yhdessä ostajan kanssa ja, kun on aika tiedottaa, kommunikoi omistajanvaihdosta avoimesti yrityksesi työntekijöiden kanssa. Kerro heille, miksi omistajanvaihdos tapahtuu ja miten se vaikuttaa heihin.

Henkilökunnan osallistaminen

Kuuntele työntekijöiden mielipiteitä ja huolenaiheita. Voit järjestää keskustelutilaisuuksia, joissa he voivat esittää kysymyksiä ja saada vastauksia.

Henkilöstön koulutus ja valmistelu

Tarjoa työntekijöillesi koulutusta ja tietoa omistajanvaihdoksesta ja siitä, miten heidän tehtävänsä saattavat muuttua. Koulutus voi auttaa heitä sopeutumaan muutoksiin.

Henkilöstön pysyvyys

Yritä huolehtia, että yrityksessä säilyy pätevää ja motivoitunutta henkilökuntaa. Henkilöstön vaihtuvuus voi aiheuttaa ongelmia omistajanvaihdoksessa.

Sopimusten ja etujen säilyttäminen

Pyri säilyttämään työsopimukset ja etuisuudet mahdollisimman samanlaisina kuin ennen omistajanvaihdosta. Jos mahdollista, varmistamaan, että työntekijöiden työsuhteet ja edut eivät muutu huonommiksi.

Sosiaalinen vastuu

Huolehdi siitä, että työntekijöiden hyvinvointi ja oikeudet otetaan huomioon koko omistajanvaihdosprosessin ajan. Pyri välttämään henkilöstön irtisanomisia, jos se on mahdollista.

Sukupolvenvaihdoksen suunnittelu

Jos omistajanvaihdos tapahtuu perheyrityksessä, on erityisen tärkeää ottaa huomioon perheenjäsenten roolit ja vastuut yrityksessä.

Tukea ja resursseja

Tarjoa omistajanvaihdoksen aikana työntekijöillesi tukea ja resursseja, kuten mahdollisuuden keskustella työterveyden kanssa tai kouluttautua uusiin tehtäviin.

Oikeudellinen ja verotuksellinen neuvonta

Varmista, että kaikki omistajanvaihdokseen liittyvät oikeudelliset ja verotukselliset näkökohdat ovat kunnossa, jotta työntekijöiden oikeudet ja edut suojataan.

Jatkuvuus ja selkeys

Tiedota yrityksen työntekijöille, miten heidän päivittäinen työnsä jatkuu omistajanvaihdoksen jälkeen. Luo heille selkeä kuva siitä, mitä muutoksia he voivat odottaa ja mitkä asiat pysyvät samana.

Sidosryhmien tuki

Jos omistajanvaihdokseen osallistuu perheenjäseniä tai muita sidosryhmiä, huomioi myös heidän näkökulmansa ja tarpeensa.

Yrityksen omistajanvaihdos voi olla haastavaa sekä myyjille että työntekijöille, mutta avoimuus ja henkilöstön tukeminen voivat auttaa varmistamaan, että siirtymä sujuu mahdollisimman hyvin ja että yritys jatkaa menestyksekästä toimintaansa.

Myyntipolun maali häämöttää! Kun omistajanvaihdoksesta on sovittu ja asianomaisille on tiedotettu, jäljellä on enää loppukiri: yrityksen toiminnan jatkuvuudesta huolehtiminen.