Yrityksen lopettamista harkitsevan yrittäjän kannattaa käydä läpi tämä lista:
- Arvioi yrityksen tila: Aloita arvioimalla yrityksen taloudellinen tila ja suorituskyky. Ymmärrä, miksi yritys lopetetaan, ja varmista, että päätös on perusteltu.
- Tiedota sidosryhmille: Ilmoita päätöksestä ensin perheenjäsenille, työntekijöille ja tärkeille sidosryhmille. Tiedottaminen avoimesti ja ajoissa on tärkeää.
- Työntekijät: Kohtele työntekijöitä kunnioittavasti. Ilmoita heille päätöksestä ja keskustele mahdollisista irtisanomisista tai uudelleensijoituksista. Huolehdi, että työntekijöillä on kaikki tarvittavat tiedot ja tuki irtisanomisten yhteydessä.
- Sopimukset ja velvoitteet: Tarkista yrityksen kaikki voimassa olevat sopimukset ja velvoitteet, kuten vuokrasopimukset ja velat. Sovi mahdollisista velvoitteiden täyttämisestä ja vuokrasopimusten purkamisesta.
- Varojen myyminen tai siirtäminen: Päätä, mitä yrityksen omaisuudelle ja varoille tehdään. Ne voidaan myydä, siirtää muuhun yritykseen tai henkilökohtaiseen käyttöön tai purkaa asianmukaisesti.
- Oikeudelliset ja verotukselliset asiat: Ota yhteyttä juristeihin ja kirjanpitäjiin ja varmista, että kaikki lopettamiseen liittyvät oikeudelliset ja verotukselliset asiat hoidetaan asianmukaisesti.
Verot: Huomioi lopettamisen verovaikutukset. Ota yhteyttä veroneuvojaan ja selvitä mahdolliset veroseuraamukset ja -velvoitteet.
Asiakkaille ja toimittajille ilmoittaminen: Ilmoita yrityksen asiakkaille ja toimittajille yritystoiminnan lopettamisesta ja varmista, että avoimet asiat ja sopimukset hoidetaan asianmukaisesti.
Lakisääteiset ilmoitukset: Tarkista, tarvitseeko yrityksen nimissä tehdä lakisääteisiä ilmoituksia yrityksen lopettamisesta paikallisille viranomaisille tai rekisteröintielimille.
Loppuraportointi: Laadi loppuraportti kaikista liiketoiminnan toimista ja varmista, että kaikki kirjanpidolliset ja liiketoiminnalliset asiat on dokumentoitu asianmukaisesti.
Yritystoiminnan lopettaminen voi olla tunnepitoinen ja haastava prosessi. Yrityksen lopettaminen voi myös avata uusia mahdollisuuksia elämässäsi, joten harkitse tulevaisuuden suunnitelmiasi ja mahdollisia uusia urapolkuja.
Kahden yrityksen yhdistäminen:
Vaihtoehto 1: Yritysjärjestely / Yritysosto
Suomen laki ei salli yritystoimintojen yhdistämistä eli kyseessä on tässäkin tapauksessa yritysosto, jossa X Oy lunastaa koko Y Oy:n osakekannan. Tässä yhteydessä myös käteiskassa siirtyy ostavalle yritykselle. Tällainen yritysjärjestely vaatii jonkin verran työtä, kuten yhtiökokouksen päätökset, erilaisten asiakirjojen valmistelu ja ilmoitukset sekä PRH:lle että verottajalle, sekä varainsiirtoveron maksun.
Vaihtoehto 2: Osakeyhtiön toiminnan purku/lopettaminen
Suomi.fi palvelusta on tietoa siitä, miten osakeyhtiö puretaan vapaaehtoisesti selvitysmenettelyllä:
”Voit purkaa osakeyhtiön vapaaehtoisesti selvitysmenettelyllä. Sen tuloksena sekä yhtiö että sen toiminta loppuvat kokonaan. Selvitysmenettely voi tulla kyseeseen esimerkiksi silloin, kun et halua tai voi jatkaa yhtiön toimintaa sen kannattavuudesta huolimatta. Syynä voi olla esimerkiksi vakava sairastumisesi tai eläköitymisesi. Osakeyhtiö voi purkautua myös yritysjärjestelyiden kautta. Esimerkiksi yhtiö voi sulautua toiseen yritykseen tai jakautua uusiksi yrityksiksi.” (Osakeyhtiön purkaminen – Suomi.fi )
Edellytys yrityksen purkamiselle selvitystilan kautta on, että yhtiöllä on enemmän varallisuutta kuin velkaa. Yhtiökokous päättää selvitystilaan asettamisesta. Yhtiölle valitaan tässä menettelyssä selvitysmies, joka tekee kaupparekisteriin ilmoituksen selvitystilaan ajamisesta (lomakkeet Y4 ja 13). Selvitystila kestää noin viisi kuukautta ja kulut selvitysmiehestä sekä ilmoituksista maksaa purettava yhtiö omista varoistaan.
Vaihtoehto 3: Sulautuminen
Lisää tietoa sulautumisesta saa Yritys- ja yhteistötietojärjestelmästä eli YTJ:stä. Tällaisessa tilanteessa sulautuminen on todennäköisesti liian raskas prosessi, sillä tässäkin tapauksessa sulautunut yritys pitää sulautumisen jälkeen purkaa.
Lisää tietoa sulautumisesta löytää esimerkiksi täältä: Osakeyhtiön sulautuminen – edellytykset ja prosessi | Tulosjärjestelyt (tulosjarjestelyt.fi)
Vaihtoehto 4: Yritystoiminnan keskeyttäminen
Vaihtoehtoisesti yrityksen voi laittaa ns. pöytälaatikkoon. Tämä hoidetaan OmaVerossa tai YTJ-palvelussa. Keskeytysilmoituksen voi tehdä määräajaksi tai toistaiseksi. Keskeyttämisilmoituksen jälkeen yritys on edelleen olemassa, jolloin toimintaa on mahdollista jatkaa myöhemmin.
Yrityksen purkamiseen, sulautumiseen tai yritystoiminnan keskeyttämiseen liittyvissä asioissa suosittelemme olemaan yhteydessä juridisiin asiantuntijoihin.